Industria fitness-ului este suprasaturată de oferte şi promisiuni nefondate ce au ca scop atingerea fizicului ideal.
În vasta lume a social-media regăsim toate categoriile de la sportivi de top, “antrenori” fără experienţă practică ce au absolvit un curs de 1-2 săptămâni, la antrenori autoproclamaţi ce nu au nici cea mai vagă idee despre bazele nutriţiei şi antrenamentelor.
Abundenţa variantelor fac pentru un începător, deosebit de dificilă diferenţierea dintre un antrenor profesionist şi o potenţială pierdere de bani, timp şi chiar probleme de sănătate.
Care sunt factorii care diferenţiază un antrenor bun, de unul de duzină?
Din punctul meu de vedere din ani de practică şi observaţie cel mai important aspect îl reprezintă TRANSPARENŢA.
În repetate rânduri vedem antrenori cu fizicuri impresionante ce promit clienţilor transformări spectaculoase dându-le impresia că un fizic asemănător sportivilor de performanţă este uşor de atins prin dieta şi antrenamentul “potrivit”.
Îi întâlnim peste tot pe aceşti vânzători de vise, ce dezinformează la ordinea zilei pretinzând că sunt “naturali” şi ca un fizic ca al lor poate fi atins lucrând cu ei, astfel denaturează aşteptările şi imaginea pe care clientul o are în raport cu corpul pe care îl poate obţine, ducând inevitabil la frustrări şi dezamăgiri în momentul în care rezultatele miraculoase întârzie să apară.
Un antrenor personal de calitate, al cărui interes nu sunt doar banii ci şi sănătatea, educarea şi progresul clientului va prezenta acestuia adevărul din spatele industriei fitness-ului.
Acesta va explica si detalia clientului atât alternativele şi rezultatele reale ce pot fi obţinute natural cât şi varianta consumului de substanţe anabolizante şi arzătoare de grăsimi, împreuna cu efectele negative ale acestora, ajutând astfel clientul să-şi formeze o idee cât mai clară asupra aspectului fizic pe care îl poate atinge.
EXPERIENŢA ŞI EXEMPLUL PERSONAL reprezintă alţi factori importanţi, deşi respectivul nu trebuie să aibă o formă fizică demnă de un concurs de culturism, antrenorii al căror fizic nu pare să aibă vreo legătură cu sportul practicat ar trebui evitaţi.
Experienţa este elementul care face o diferenţă enormă, mai ales în pregătirile pentru concursuri şi în cazul clienţilor cu situaţii aparte (probleme hormonale, accidentări anterioare, obezitate) nu plătiţi doar informaţia dobândită din cărţi a instructorului/sportivului ci şi multe testări “pe propria piele” ale acestuia ce vă pot scuti atât de potenţiale probleme de sănătate cât şi să evitaţi plafonările.
DEDICAREA şi PASIUNEA sunt de asemenea caracteristici vitale ale unui antrenor bun.
Cunosc numeroase exemple de sportivi cu un fizic impecabil, un palmares impresionant, o vastă experienţă şi cunoştinţe greu de dobândit, care nu sunt buni “profesori”, care nu au răbdare sau ale căror ani de antrenorat şi-au pus amprenta iar dorinţa de a ajuta şi a avea rezultate s-a stins.
În cazuri ca cele mai sus menţionate, deşi oamenii sunt o sursă pură de inspiraţie, este dificil de lucrat şi obţinut rezultate cu un antrenor de care trebuie efectiv “să tragi” tu.
PERSONALITATEA şi STILUL DE ABORDARE…pe scurt trebuie să găsiţi un om cu multă răbdare şi pe lungimea voastră de undă, deşi poate respectivul antrenor are competenţe desăvârşite, dacă stilul şi etică să de muncă nu vi se potrivesc nu veţi putea urma cu stricteţe programul compus de acesta.
Spre exemplu stilul de antrenament HIT (high intensity training) al lui Dorian Yates, multiplu câştigător al Mr. Olympia (cel mai important şi de prestigiu concurs în domeniul culturismului) deşi deosebit de eficient şi extrem de bine structurat este de asemenea incredibil de greu de urmat şi un număr foarte mic de oameni reuşesc să ducă până la capăt şi un antrenament specific la intensitatea necesară.
DISPONIBILITATEA şi PREŢUL în cazul preţului vă pot spune cu siguranţă că în general va fi direct proporţional cu calitatea serviciilor oferite, iar un antrenor bun va fi şi destul de scump, preţul unei şedinţe 1vs1 în sală ridicându-se lejer la 100euro sau mai mult pe şedinţă.
Trebuie reţinut şi ca un antrenor care se respectă are şi o politică de returnare a banilor în cazul în care clientul nu este 100% satisfăcut de calitatea serviciilor oferite.
În cazul în care aveţi o minimă experienţă în cadrul sălilor de forţă sau găsiţi un antrenor foarte dedicat şi minuţios care va trimite exemple video cu execuţia corectă a fiecărui exerciţiu din programul pe care vi-l recomandă cea mai bună şi mai economă alternativă ar fi să găsiţi un antrenor care oferă servicii online.
În cazul în care alegeţi un antrenor din mediul online asiguraţi-vă că este mereu disponibil să vă răspundă la eventualele întrebări să vă ajute la soluţionarea posibilelor dificultăţi întâmpinate şi să vă ţină evidenţa progreselor făcând ajustări constante în antrenament şi alimentaţie.
În cazul în care acesta are foarte mulţi clienţi există şansa ca să nu fie capabil să facă faţă unui volum mare de solicitări, iar aici intervin ultimele două puncte importante şi anume, REPUTAŢIA şi RECENZIILE.
În ultimul rând un antrenor ideal va avea o reputaţie ce îl va precede iar recenziile date de către clienţii săi şi postările pozelor sau video-urilor cu transformările făcute de către aceştia vor vorbi de la sine, urmăriţi cu atenţie dacă antrenorul pe care urmează să-l angajaţi are un portofoliu cu munca sa şi care a fost experienţa generală a clienţilor acestuia.
-Încheiem aici iar până la următorul articol, ţineţi minte CARDIO nu este un cuvânt în spaniolă. Treceţi pe bandă că a venit vara.”
By Aurelian T. Coroiu