Aminoacizii

Aminoacizii, un termen des întâlnit atât în domeniul medical cât și în cel sportiv, reprezintă „cărămizile” care stau la baza metabolismului organismului uman.

Fiind atât de importanți în buna funcționare a organismului nostru și având rol critic în procesele vitale (construirea proteinelor, sinteza hormonilor și neurotransmițătorilor), este normal să ne îndreptăm atenția către ei și să facem tot posibilul să menținem un nivel optim  al acestora.

Ce sunt de fapt aminoacizii

Aminoacizii sunt compuși organici formați din carbon, azot, hidrogen și oxigen. Rolul acestora este de a sintetiza peste 50.000 de proteine unice și peste 20.000 de enzime necesare unei vieți sănătoase. Pentru a obține această sinteză, corpul uman utilizează 20 de aminoacizi, clasificați ca esențiali și neesențiali.

Aminoacizii esențiali

Aminoacizii esențiali se regăsesc în număr de nouă  și pot fi preluați de organismul nostru doar prin alimentație.

Aminoacizii esențiali sunt și alocațiile recomandate zilnic pentru 1 kg de greutate corporală sunt următoarele:

  • Histidină: 14 mg
  • Izoleucină: 19 mg
  • Leucina: 42 mg
  • Lizină: 38 mg
  • Metionină: 19 mg
  • Fenilalanină : 33 mg
  • Treonină: 20 mg
  • Triptofan: 5 mg
  • Valină: 24 mg

Alimentele principale care furnizează aminoacizi esențiali sunt: carne, fructe, ouă și produse lactate. Totodată, soia, quinoa și hrișca sunt alimente naturale ce conțin tot cei nouă aminoacizi esențiali.

De asemenea, completarea necesarului zilnic se va face și prin suplimente alimentare recomandate de medici și specialiști.

Beneficiile aminoacizilor esențiali sunt de neegalat, aceștia având funcția de sinteză a proteinelor, de reparare a țesuturilor și de absorbție a nutrienților. De asemenea, aminoacizii esențiali ajută la păstrarea masei musculare, contribuie la performanța sportivă și îmbunătățesc calitatea somnului.

Aminoacizii neesențiali

Restul aminoacizilor, în număr de 11, sunt cei sintetizați de organism. Astfel, obligativitatea lor privind introducerea în dieta alimentară zilnică scade considerabil, medicii asigurându-ne că o alimentație completă cu aminoacizi esențiali este suficientă pentru ca organismul nostru să-i poată produce pe cei neesențiali.

Aminoacizii și activitatea sportivă

Așa cum spuneam mai devreme, aminoacizii dețin cel mai important rol în menținerea și consolidarea masei musculare. Din acest motiv, sportivii aleg întotdeauna o alimentație bogată în aminoacizi, respectiv o alimentație bogată în proteine care să le asigure performanța antrenamentelor și un corp bine lucrat.

Rainz Academy, prin programele individuale Rainz Protocol concepute de antrenori și specialiști în nutriție, recomandă atât o alimentație bogată în proteine, sursa principală de aminoacizi cât și o suplimentație corect administrată pentru a menține sănătatea  organismului în parametri normali.

Lasa un comentariu