Ce sunt hipotiroidismul si hipertiroidismul?
Hipotiroidismul reprezinta incapacitatea glandei tiroide de a produce o cantitate optima de hormoni tiroidieni. Glanda tiroida controleaza fiecare aspect al metabolismului. In hipotiroidism, productia hormonala a glandei incetineste. Aceasta, la radul sau, incetineste metabolismul, ceea ce poate duce la cresterea in greutate. Hipotiroidismul poate fi cauzat de:
- Tiroidita Hashimoto – boala autoimuna;
- Consumul de alimente bogate in sare sau aportul insuficient al acesteia;
- Radioterapia;
- Insuficienta hipofizara congenitala;
- Anumite medicamente;
- Indepartarea tiroidei pe cale chirugicala.
Hipertiroidismul apare atunci cand organismul produce prea multi hormoni tiroidieni precum tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), astfel incat glanda tiroida devine supraactiva. Persoanele cu hipertiroidism vor experimenta tahicardie, cresterea poftei de mancare, anxietate, sensibilitate la caldura sau pierderea brusca in greutate. Hipertiroidismul se manifesta cel mai frecvent prin urmatoarele conditii:
- Tiroidita – inflamatie a tiroidei;
- Afectarea unui nodul tiroidian care produce hormoni T4 in exces;
- Boala Basedow Graves – afectiune autoimuna.
Simptome: hipotiroidism vs. hipertiroidism
Din cauza hipotiroidismului, intregul metabolism incetineste. Ritmul cardiac este mai lent decat in mod normal, se reduce motilitatea intestinala si productia de caldura devine mai mica. In cazul hipotiroidismului simpomele sunt reprezentate de:
- Obosela;
- Piele uscata;
- Par friabil;
- Unghii fragile;
- Constipatie;
- Crestere in greutate;
- Crampe musculare;
- Scaderea fluxului menstrual.
In cazul hipertiroidismului, toate functiile corpului tind sa accelereze Persoanele cu aceasta afectiune vor avea un metabolism rapid si vor experimenta urmatoarele simptome:
- Bufeuri;
- Transpiratii;
- Tulburari de somn;
- Memorie slaba;
- Ritm cardiac crescut;
- Palpitatii;
- Anxietate, nervozitate sau iritabilitate;
- Pierdere in greutate;
- Probleme mensturale.
Pierderea in greutate asociata cu hiperactivitatea tiroidei nu este sanatoasa si este asociata cu slabiciune musculara si oboseala constanta.
Beneficiile activitatii fizice in hipertiroidism si hipotiroidism
Unul dintre simpomele principale ale acestor afectiuni este oboseala. Din aceasta cauza bolnavilor le este foarte dificil sa practice exercitii fizice. Insa, s-a demonstrat ca activitatea fizica amelioreaza majoriteata simptomelor. De exemplu, in timpul activitatii fizice se secreta un hormon numit serotonina. Acest hormon ajuta la reducerea senzatiei de foame, astfel incat celor care sufera de hipotiroidism le va fi mai usor sa elimine kilogramele acumulate in plus.
Activitatile precum mersul pe jos, inotul sau ciclismul, intodeauna la intensitati moderate vor ajuta la ameliorarea simptomelor hipertiroidismului sau hipotiroidismului. Trebuie luata in considerare supravegherea medicului care trateaza boala si posibilele efcte adverse ale medicamentelor administrate.
De asemenea, este recomandata adoptarea unei diete echilibrate, bogata in alimente proaspete, vitamine si fibre. Este necesar sa se evite excesul de sare, alimentele bogate in grasimi si carbohidrati.
Prin urmare, atat timp cat se administreaza medicamentele prescrise de doctor, se urmeaza un plan de exercitii supravegheat de un profesionist si se adopta o dieta echilibrata, persoanele care sufera de aceste afectiuni tiroidiene vor observa cum li se regleaza activitatea hormonilor tiroidieni, ameliorand astfel simptomele.
Serviciile Rainz Academy pot fi adaptate pentru fiecare persoana in parte, fie cu hipertiroidism, fie cu hipotiroidism, astfel incat viata cu aceste afectiuni sa fie mult mai usoara, iar tabloul clinic sa fie diminuat. Specialistii Rainz Academy vor implementa o dieta si un plan de antrenament individualizat, iar rezultatele va vor oferi satisfactie garantata.