Hipotiroidismul și efectele sale asupra greutății

Este cunoscută de foarte mult timp relația dintre afecțiunile glandei tiroide, greutatea corporală și metabolismul. Astfel, în acest articol tratăm subiectul hipotiroidismului, implicând efectele pe care le are această afecțiune asupra greutății corporale. De asemenea, cum slăbim când apare hipotiroidismul?

➡️⬅️

Ce este tiroida?

Tiroida este o glandă endocrină cu formă asemănătoare unui fluture, situată în fața traheei, chiar sub mărul lui Adam. Aceasta poate fi împărțită în două jumătăți sau doi lobi, atașați unul de celălalt printr-o bandă de țesut numită istm.

Tiroida are roluri foarte importante, printre care și reglarea metabolismului și secreția hormonilor T3 și T4. Astfel, dacă apar disfuncții ale tiroidei, aceste roluri sunt perturbate. Cele mai bune exemple sunt hipertiroidismul și hipotiroidismul, două afecțiuni ce duc în final la modificări ale greutății corporale.

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul este o tulburare a funcției tiroidiene caracterizată prin secreția insuficientă de hormoni tiroidieni. Cauzele pot fi variate, de la afecțiuni ale tiroidei, la afecțiuni ale glandei pituitare sau hipotalamusului. Cu toate acestea, simptomele sunt comune și sunt exemplificate prin:

 • Oboseală și slăbiciune;
 • Creștere în greutate;
 • Dificultăți în încercarea de a slăbi;
 • Constipație;
 • Retenție de fluide;
 • Senzație de frig;
 • Uscarea pielii;
 • Fragilizarea părului și unghiilor;
 • Tulburări musculare și articulare;
 • Tulburări de concentrare și memorie, dar și diverse afecțiuni mintale (de exemplu depresie, iritabilitate, nervozitate);
 • Sângerări menstruale excesive în cazul femeilor;
 • Pierderea apetitului sexual.

Fiecare persoană cu tiroidism poate experimenta oricare dintre aceste simptome, în grade diferite de severitate, în funcție de gravitatea bolii. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor suferă o combinație de simptome, îngrășarea fiind una dintre cele mai frecvente.

Ce este de făcut?

Dacă suferiți modificări de greutate fără un motiv evident, însoțite de oboseală marcată, dar și oricare dintre simptomele prezentate, trebuie să consultați cât mai rapid un medic. Acesta poate efectua toate testele necesare pentru a descoperi care este cauza exactă și poate oferi un tratament adecvat.

Cu toate acestea, problema kilogramelor în plus poate persista chiar și după oferirea tratamentului. Slăbirea poate reprezenta un aspect dificil pentru persoanele hipotiroidiene, dar mai multe detalii sunt prezentate în rândurile următoare.

Hipotiroidismul și greutatea corporală

Este cunoscut faptul că metabolismul are roluri importante, precum reglarea temperaturii corporale, ritmul inimii, dar și modul în care organismul arde caloriile. Atunci când apare hipotiroidismul, metabolismul este încetinit, iar kilogramele încep să se acumuleze și să devină dificil de dat jos. Cu toate acestea, chiar dacă este dificilă, lupta cu kilogramele se poate realiza prin adoptarea unui stil de viață potrivit, care să includă activitate fizică regulată și o dietă echilibrată.

După cum am precizat anterior, înainte de a se încerca normalizarea greutății trebuie să se urmeze corect și complet tratamentul prescris de medic. Acest lucru duce la normalizarea nivelurilor hormonale și la ușurarea efortului de a slăbi.

Cum se poate slăbi?

Dieta și antrenamentele reprezintă elementele cheie atunci când se dorește pierderea în greutate. Din punct de vedere alimentar trebuie să se țină cont de următoarele sfaturi:

 • Punerea accentului pe alimente echilibrate – dieta persoanelor cu hipotiroidism trebuie să fie echilibrată din punct de vedere nutrițional pentru a ajuta la recuperarea deficiențelor nutriționale produse de boală.
 • Creșterea consumului de seleniu și iod – iodul joacă un rol important în sinteza hormonilor tiroidieni, iar seleniul ajută în acest proces. Sursele naturale de seleniu și iod sunt reprezentate de: fructe de mare, ouă, nuci braziliene, ton, somon, semințe de floarea-soarelui etc.;
 • Eliminarea din alimentație a zahărului adăugat și a carbohidraților rafinați – produsele puternic procesate duc la creștere în greutate și la diferite afecțiuni de sănătate, de exemplu creșterea riscului de boli oncologice sau diabet. Se recomandă renunțarea la dulciurile din comerț, dar și la produse, precum pâinea albă, pastele și orezul alb.
 • Concentrarea meselor pe legume și proteine – legumele oferă multiple vitamine, minerale și alți macronutrienți importanți. De asemenea, este bine cunoscut faptul că proteinele ajută la pierderea kilogramelor și susținerea masei musculare.
 • Evitarea alimentelor ce pot reține apa – în principal, se indică evitarea produselor cu sare adăugată, precum alune, biscuiți, murături, sosuri, conserve etc. De asemenea, trebuie cunoscut faptul că băuturile dulci sau acidulate duc la un consum și mai mare de lichide și la reținerea acestora.

Alimentația reprezintă un element foarte important, dar trebuie susținută de activitate fizică. Pierderea în greutate se bazează pe o formulă ce se aplică și în cazul persoanelor cu hipotiroidism. Aceasta se bazează pe faptul că trebuie să ardem mai multe calorii decât introducem în organism. Antrenamentele fizice ard un număr ridicat de calorii și sunt esențiale dacă se dorește pierderea în greutate.

.

Un aspect important în cazul persoanelor cu hipotiroidism constă în faptul că acestea acuză frecvent oboseală. Acest lucru este frecvent utilizat ca motiv pentru a nu se practica antrenamentele, dar este complet greșit. Oboseala trebuie depășită prin activitate fizică regulată.

În plus, odihna reprezintă încă un aspect de care trebuie să se țină cont când se dorește slăbirea. Se recomandă 8 ore de somn profund în fiecare noapte, pentru a reface rezervele de energie ale corpului. Studiile au ajuns la concluzia că somnul deficitar ridică semnificativ riscul de obezitate.

Ce recomandăm?

Știm că hipotiroidismul reprezintă o afecțiune complicată ce poate duce la probleme de slăbire. Totuși, nu trebuie să vă dați bătuți, deoarece merită să obțineți corpul dorit. Noi vă recomandăm cu căldură sistemul Rainz Protocol, cel mai eficient pentru remodelarea corporală.

Rainz Protocol poate ajuta persoanele cu hipotiroidism să slăbească, deoarece pune la dispoziție antrenamente fizice special optimizate, dar și diete personalizate în funcție de cerințele fiecărei persoane. Suntem atenți la particularitățile fiecăruia și monitorizăm permanent progresul, tocmai pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.