Influența Testosteronului Asupra Mentalului

Testosteronul este unul dintre cele mai importante procese din corpul uman, fiind hormonul care face trecerea de la adolescență la maturitate. Acest hormon este responsabil pentru dezvoltarea multor țesuturi din corpul nostru, pentru masa osoasă, distribuția grăsimii în corp, masa musculară, etc. Dincolo de aspectele fizice, testosteronul influențează și dezvoltarea psihică, de la memoria de scurtă durată până la mecanismele care determină nivelul de agresivitate și comportament.

Experții Rainz Academy vă vor explica pe îndelete ce reprezintă testosteronul pentru corpul uman și cum ne pot afecta fluctuațiile acestuia. Pentru consultanță profesională, nu ezitați să ne contactați!

Nu RATA OFERTA SPECIALA cu 7 EURO PE LUNA valabila doar cateva zile.
Pentru DOAR 7 EURO BENEFICIEZI DE DIETA, ANTRENAMENT SI MONITORIZARE.

Cum este influențat nivelul de testosteron?

Cea mai normală cauză a scăderii nivelului de testosteron din corp este îmbătrânirea. Cu timpul, acest nivel scăzut este responsabil cu un corp mai lent, probleme de sănătate și altele. Cum speranța de viață a bărbaților a crescut în ultimele decenii, acesta nu a mai reprezentat o problemă majoră, iar metodele de a menține un nivel de testosteron în echilibru s-au înmulțit (atât naturale, cât și artificiale) au dus la extinderea și întreținerea unei vieți sănătoase și la vârste înaintate.

Nivelul de testosteron din corp depinde de câțiva factori foarte importanți, precum stilul de viață; este important să avem o alimentație echilibrată și sănătoasă, fără a abuza de alcool și droguri, este important să facem sport. De asemenea, un alt factor decisiv reprezintă diverse boli, cum ar fi diabetul, sau chiar obezitatea; unde se înregistrează un nivel scăzut de testosteron. Stresul, anxietatea, depresia, sunt, de asemenea, foarte periculoase dacă dorești să te menții sănătos.

Care sunt consecințele unui nivel ridicat/scăzut de testosteron?

Din punct de vedere fizic, următoarele:

  • Disfuncții erectile;
  • Pierderea părului;
  • Pierderea masei musculare;
  • Oboseală;

Nivelul prea mare de testosteron poate duce și la alte probleme, cum ar fi:

  • Insomnie;
  • Migrene;
  • Iritabilitate;
  • Instabilitate psihică;

Iar lista poate continua. Simptomele sunt diferite de la un caz la altul, însă există câteva comune. Există diverse tratamente pentru împiedicarea scăderii nivelului de testosteron; de la cele naturale (sport, alimentație variată, vitamine, minerale, un somn bun), la terapia de substituție hormonală.

Pe de o altă parte, testosteronul are o influență majoră și asupra mentalului.

În mod natural, acesta este cel care aduce schimbări importante în trecerea de la adolescență la maturitate, ceea ce înseamnă și schimbări comportamentale, adică furie constantă, agresivitate verbală, competitivitate, comportament dominant, frustrări, până la un comportament violent fizic. S-a dovedit, de asemenea, că indivizii agresivi au un nivel de testosteron mai mare decât cei obișnuiți. În alte studii, s-a observat faptul că testosteronul crește în timpul activităților sportive de tip agresiv; mai ales în rândul câștigătorilor, al celor cu un caracter competitiv, sau în diverse conflicte sportive.

Cum determină testosteronul comportamentul?

Testosteronul influențează amigdala, de unde pornește toată activitatea emoțională; de aici intervin acțiunile impulsive, agresive, pe scurt, este un proces destul de lung și anevoios, însă este foarte important pentru a înțelege de ce anumite comportamente sunt greu de controlat. Este important să înțelegem că testosteronul nu este cel care împinge individul spre comportamente necontrolate; comportamentul agresiv este și astăzi asociat cu testosteronul și masculinitatea, este doar unul dintre factorii decizionali care transmit impulsuri care pot fi controlate sau nu, depinde doar de personalitatea fiecăruia.

Agresivitatea și testosteronul

Prin urmare, s-au efectuat numeroase studii în care, într-adevăr s-a găsit o legătură între un nivel ridicat de testosteron și agresivitate, însă această legătură depinde de alte aspecte, precum: impulsivitatea înnăscută, mediul, situații diverse. Multe dintre aceste detalii au fost extrase din observații, și mai puțin din studii și experimente, deoarece administrarea unor doze mici de testosteron va avea efecte diferite pentru fiecare subiect în parte; iar dozele mari sunt cele care influențează în mod negativ gestionarea agresivității.

Este eronat, totuși să spunem că suntem agresivi din cauza nivelului ridicat de testosteron. Aceste lucruri se spun despre sportivi, de exemplu, mai ales de cei care practică sporturi ce necesită mai multă forță sau agresivitate (cum ar fi fotbalul american); însă testosteronul este responsabil, în anumite situații, cu competitivitatea, iar situațiile stresante, competițiile, provocările, cresc nivelul de testosteron din corp.

Pe lângă aceste aspecte, în diverse studii s-au făcut legături dintre testosteron și comportamente antisociale, criminalitate și alcoolism. Aparent, mediul are un rol important în dezvoltarea capacităților de apărare, care sunt cele ce activează testosteronul, deoarece reprezintă situații de risc, care solicită cel mai mult comportamentul competitiv și reproductiv.

Performanța Cognitivă

Administrările hormonale studiate de-a lungul anilor de către cercetători au adus numeroase detalii legate de testosteron și capacitatea mentală. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea abilităților de orientare, de exemplu, sau cele de comunicare; în cazul celor care au avut o dezvoltare armonioasă, cu un nivel normal de testosteron. Nivelul scăzut însă duce la lipsa concentrării, anxietate, depresie.

În cazul persoanelor în vârstă, diminuarea treptată a nivelului de testosteron este asociată cu un declin progresiv în abilitățile cognitive. Însă noile descoperiri au dezvoltat proceduri pentru a încetini acest declin, de aceea terapia de substituție hormonală poate avea efecte benefice în acest aspect. Cele mai recente studii au arătat o conexiune între această terapie și îmbunătățirea memoriei verbale și spațiale. Dacă studiile continuă în acest ritm, cercetătorii speră că pot trata, prin terapie, bătrânii cu dificultăți de natură cognitivă, cum ar fi Alzheimer.

În concluzie, testosteronul este unul dintre cei mai importanți hormoni produși de corpul uman; acesta influențează într-o anumită măsură modul în care se dezvoltă organismul, cât și menținerea unei sănătăți mentale echilibrate. Prin urmare, un stil de viață haotic, neîngrijit va reduce testosteronul și va influența într-un mod negativ starea generală; treptat, aceasta se înrăutățește, iar consecințele se vor vedea la bătrânețe, unde acest hormon poate fi mărit prin intervenții externe.

Cât despre agresivitatea provocată de testosteron, cel puțin din studiile de până acum, nu există dovezi cum că acest hormon este vinovat pentru nivelul de agresivitate. Este adevărat că poate influența starea de spirit într-un mod negativ sau pozitiv, însă doar în cazurile atipice, testosteronul reprezintă un factor decisiv. Iar la nivel cognitiv, testosteronul este mult mai important în primii ani de viață, față de maturitate, deoarece este cel care ajută la formarea câtorva capacități de bază: memoria de lungă și scurtă durată, capacitatea de comunicare și capacitatea de orientare.

Lasa un comentariu

%d blogeri au apreciat: