Termenul “menopauză” provine din limba greacă și înseamnă sfârșitul menstruației. Este un fenomen fiziologic care afectează toate femeile, caracterizându-se printr-o deficiență de hormoni estrogeni. Această deficiență este permanentă și ireversibilă. După 12 luni de amenoree, medicul stabilește diagnosticul de menopauză, deoarece amenoreea poate avea și alte cauze, majoritatea tratabile.
Când se instalează?
In general menopauza apare între 40 și 55 de ani, iar vârsta medie in România este de 49 de ani. Anumite femei pot suferi de menopauză precoce, cea care apare înainte de 40 de ani, sau menopauză tardivă, atunci când se instalează după 55 de ani.
În funcție de cum se instalează poate fi naturală sau artificială, atunci când apare în urma unei intervenții chirurgicale.
De asemenea, este bine de știut că menopauza include 3 perioade distincte:
- Premenopauza – durează 4-6 ani și reprezintă perioada de tranziție, acest lucru însemnând diminuarea și dispariția fertilității.
- Menopauza propriu-zisă – oprirea definitivă a menstruațiilor
- Postmenopauza – perioada de 2-6 ani după oprirea menstruației până la inactivitatea completa a funcțiilor ovariene.
Care sunt simptomele?
Din cauza absenței hormonilor estrogeni, diverse simptome apar in timpul celor 3 etape ale menopauzei. Acestea pot fi tulburări somatice și psihice, producând modificări atât la nivelul organismului, cât și la nivel comportamental.
Printre cele mai importante simptome amintim: amenoreea, bufeurile (senzații de căldură la nivelul capului, gâtului si pieptului, cu transpirații și roșeață), amețeli, cefalee, diverse tulburări genito-sexuale, osteoporoză, boli cardiovasculare, tulburări psihoafective (de exemplu iritabilitate, oboseala, anxietate, stări depresive, insomnii, tulburări de memorie și concentrare, etc), creștere în greutate.
Există și efecte pozitive ale absenței hormonilor estrogeni, cum ar fi dispariția sau involuția afecțiunilor benigne la nivelul sânilor și uterului.
Creșterea în greutate si metabolismul bazal
Este necesar să se consulte medicul specialist în privința bolilor si tulburărilor cauzate de menopauză, dar una din problemele foarte comune este creșterea în greutate.
În medie femeile iau în jur de 4-7 kg în plus când ajung la menopauza, iar grăsimea se repartizează în principal pe abdomen și șolduri. Una din cauzele tendinței de a lua în greutate este scaderea metabolismului bazal, în corelație cu activitatea fizică scăzută și o alimentație dezechilibrată.
Metabolismul bazal se referă la cantitatea de energie de care organismul nostru are nevoie pentru a supraviețui când se află în repaus. Această energie este direcționată spe respirație, circulație sanguină și menținerea temperaturii optime a organismului.
Când rata metabolismului bazal este scăzută începem să acumulăm mai rapid kilograme în plus. Pentru a preveni acest lucru este important să sporim activitatea fizică și implicit masa musculară și să avem o alimentație cât mai echilibrată.
Alimentația si activitatea fizică în timpul menstruației
Sportul și alimentația corectă trebuie să facă parte din viața noastră de la început, dar este cu atât mai important când ne confruntăm cu diverse afecțiuni care favorizează creșterea în greutate.
RainzAcademy.com vine în întampinarea celor care se confruntă cu asemenea probleme și oferă soluții personalizate pentru a ajunge la greutatea dorită sau pentru a o menține. Serviciile oferite duc spre o transformare totală pentru a ajunge la silueta de invidiat dorită, beneficiind atât de îndrumare în privința antrenamentelor, cât și a alimentației.
Pachetele si programele RainzAcademy.com includ monitorizare completă, access la aplicația Rainz Fitness de pe telefon, diete și planuri de antrenament complet personalizate, monitorizare mese și valori corporale, și consultanță zilnică de specialitate.
Un alt beneficiu este ca totul se realizează online, așa că oricine poate beneficia de aceste pachete complete, indiferent din in ce țară sau oraș este. De asemenea, antrenamentele sau ședințele de consiliere nutrițională nu se vor întrerupe în cazul unei relocări sau vacanțe, cum se întâmplă în cazul unui abonament 100% fizic la o sală de sport.