Ovarul polichistic asociat cu obezitatea

Sindromul ovarului polichistic este una dintre cele mai frecvente tulburari hormonale la femei si afecteaza aproximativ 10% dintre acestea. Acest sindrom se caracterizeaza printr-un exces de hormoni masculini, ovulatii si menstruatii neregulate, precum si un risc crescut de aparitie al bolilor metabolice asociate cu obezitatea. Aceasta afectiune este reprezentata de aparitia de chisturi la nivelul ovarelor.

Sindromul ovarelor polichistice creeaza dificultati organismului in utilizarea insulinei, care in mod normal ajuta la transformarea zaharului si amindonului din alimente in energie. Aceasta afectiune, denumita rezistenta la insulina, poate determina insulina si glucoza sa se acumuleze la nivelul sangelui.

Nivelurile ridicate de insulina maresc productia de hormoni masculini (androgeni).  Ridicarea nivelurilor de hormoni androgeni duc la cresterea excesiva a parului corporal, aparitia acneei si la obezitate. Deoarece cresterea in greutate este declansata de hormonii androgeni, grasimea se localizeaza cu preponderenta la nivelul abdomenului. Grasimea abdominala este cea mai periculoasa forma de grasime deoarce este asociata cu un risc crescut de boli de inima si alte afectiuni.

Cauzele aparitiei sindromului ovarului polichistic

Cauza exacta a acestei afectiuni nu este inca bine cunoscuta, dar expertii considera ca este legata de aparitia unei cantitati excesive de hormoni androgeni. Excesul de androngeni poate perturba ciclul menstrual ducand la infertilitate.

Multi factori pot juca un rol in producerea de androgeni si prin urmare in dezvoltarea acestui sindrom. Atunci cand organismul nu poate folosi insulina in mod corespunzator, are tendinta de a secreta insulina in exces. Specialistii considera ca excesul de insulina duce la cresterea productiei de hormoni androgeni. Ereditatea este, de asemenea, unul dintre factori. Daca mama are aceasta afectiune, este posibil ca si fiica acesteia sa mosteneasca sindromul.

Expertii considera ca obezitatea poate duce la declansarea simptomelor si aparitia sindromului ovarului polichistic insa, de asemenea, sindromul poate fi cauza obezitatii.

Simptomatologie si diagnosticare

Desi simptomele variaza de la o femeie la alta, diagnosticul se face de obicei in cazul in care apar doua din urmatoarele modificari: neregularitati menstruale, exces de hormoni androgeni si prezenta chisturilor ovariene. Deoarece nu exista o investigare precisa care sa diagnosticheze afectiunea, doctorii depisteaza boala prin excluderea altor posibile afectiuni.

Diagnosticul medicului de bazeaza pe constatarile din antecedentele medicale, examenul fizic si pelvin si ecografia pelvina. Femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice fac, de asemenea, teste de sange prin care se masoara nivelurile hormonilor.

Este foarte importanta diagnosticarea precoce a afectiunii pentru a ajuta medicul sa reduca riscul de aparitie al complicatiilor pe termen lung. Posibilele complicatii sunt:

  • Tensiunea arteriala crescuta;
  • Diabetul zaharat de tip II;
  • Apnee in somn;
  • Obezitate;
  • Boli cardiace;
  • Cancer uterin;
  • Sarcini complicate.

Tratament

Nu exista un remediu simplu pentru aceasta afectiune. Din fericire, poate fi controlata prin adoptarea unei diete echilibrate, exercitii fizice regulate, pierderea excesului de greutate, renuntarea la fumat si utilizarea medicamentelor ce pot controla nivelurile hormonilor.

Esentiala este combaterea obezitatii. Pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice este mai dificila lupa cu kilogramele in plus fata de femeile ce nu au aceasta afectiune, din cauza faptului ca acestea au un metabolism mai scazut.

Exercitiile fizice regulate, pe langa faptul ca ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, imbunatatesc utilizarea insulinei de catre organism. Este important ca femeile  sa adopte o dieta complexa, bogata in fibre si vitamine. De aceea, este recomandat sa se colaboreze cu specialisti ce le pot oferi informatii despre ce tip de dieta trebuie sa urmeze si ce fel de activitate fizica le ajuta. Specialistii Rainz Academy va pot ajuta sa faceti fata acestei afectiuni, in cel mai sanatos si profesional mod.

Lasa un comentariu