Dacă aveţi curiozitatea unei simple căutări pe “Google” a sintagmei “masă musculară rapidă” veţi găsi printre principalele rezultate, anunţuri şi reclame are firmelor de suplimente ce promit transformări şi rezultate miraculoase.
Voi veni cu un argument deosebit de simplu şi pertinent, de ce credeţi că suplimentele nutriţionale nu sunt interzise în cadrul competiţiilor la nivel profesionist dar steroizii anabolizanţi şi hormonii sintetici sunt?
Răspunsul este simplu, deşi UNELE suplimente funcţionează bine şi îţi oferă un avantaj considerabil pe multe planuri, NU există nici un supliment minune care îţi va transforma corpul radical sau care va face o diferenţă cu un impact extrem de puternic.
După cum însuşi numele o spune, ele sunt făcute să suplimenteze eventualele carenţe dintr-o dietă.
Da, pe scurt nu ar trebui să începi să te îndopi cu suplimente dacă nu ai un deficit.
Să luăm exemplul multi-vitaminelor şi mineralelor, în ultimele 20 de ani mass media a fost bombardată efectiv cu noţiunea că nu ne luăm suficiente vitamine din alimentaţie şi nici suficienţi antioxidanţi, lucru ce face suplimentarea cu aceşti micronutrienti vitală.
Nimic mai fals şi cu efect mai devastator pe sănătate, vitaminele şi mineralele ar trebui luate doar în cazul în care ştim sigur că există o deficienţă, că nu ne hrănim îndeajuns de cantitativ sau calitativ sau că avem nevoie de un aport de ANUMIŢI micronutrienti.
Un exemplu bun de suplimentare cu minerale în cazul în care aveţi un stil de viaţă activ constă în adăugarea în cadrul rutinei voastre a unui produs sau chiar mai bine, produse (substanţele separate în general sunt mai calitative) care să conţină zinc, magneziu, potasiu, deoarece o cantitate mare din acestea se elimină prin urină şi transpiraţie.
În cazul vitaminelor, suplimentarea cu un antioxidanţi în surplus gen vitamina C sau astaxanthin este deosebit de benefică (de la creşterea producţiei de testosteron la protejarea împotriva cancerului, îmbătrânirii, îmbunătăţirea sistemului imunitar şi reducerea stresului oxidativ) însă excesul poate avea efecte deosebit de nocive.
În cazul unui surplus cu banala vitamină C, se va produce şi un evitabil surplus de fier în sânge datorită proprietăţii acesteia de a favoriza absorbţia de fier cu până la 70%. Un exces de fier în organism poate duce la daune serioase ale inimii, ficatului, pancreasului, tiroidei şi sistemului nervos central.
Deci chiar şi dacă luaţi doar anumite minerale şi vitamine, excesul poate cauza probleme, lucru cu atât mai dăunător în cazul multi-vitaminelor, multe dintre suplimentele de acest tip conţin ingrediente trântite efectiv fără nici un fel de raţiune în corelaţie cu dieta specifică acestui sport şi se pot face excese deosebit de uşor ce pot duce la adevărate probleme.
De ce majoritatea suplimentelor de tipul multi-vitaminelor trebuie evitate? Pe lângă ce am menţionat mai sus, acestea conţin şi vitamine liposolubile (ce se stochează în grăsimea organismului) ale căror surplus este deosebit de uşor de atins, deoarece faţă de cele hidrosolubile (ex: vitamina C) excesul acestora nu se elimină prin sistemul excretor.
A, D, E, F, K sunt vitaminele liposolubile iar B şi C, cele hidrosolubile, dacă vreţi să suplimentaţi vreodată cu vitamine fără a face o analiză medicală în urma căreia să constataţi o posibilă deficienţă vă sugerez să suplimentaţi doar cu cele hidrosolubile. Ca şi exemplu supradozarea cu vitamina K poate duce până la hemoliză şi hiperbilirubinemie.
Trecând de la aplicaţiile în cazul sănătăţii la marketingul mincinos, industria suplimentelor devine din ce în ce mai suprasaturată de firme ale căror scop este doar profitul, lucru ce poate însemna un real pericol pentru consumatori.
De la date de expirare false, la suplimente ce conţin ingrediente nepermise precum pre-antrenamente cu amfetamine, arzătoare de grăsimi cu hormoni tiroidieni sau beta-2-antagonisti, la produse cu o proastă procesare pline de reziduuri şi metale obţinute în urma procesului ieftin de producţie cu aparatură depăşită.
Luăm cazul creatinei când vine vorba de reziduuri şi metale din componenţa, auzim deseori ca toată creatina este la fel, însă în practică, o creatină monohidrată generică poate avea numeroşi compuşi reziduali dacă procesul de obţinere nu este extrem de avansat, din cauza acestui fapt trebuie să se urmărească producătorii şi fabricile de prestigiu care au numeroase teste de laborator ce le atestă calitatea şi puritatea.
Recent am mai observat un fenomen infecţios şi efectiv o gaură neagră pentru banii voştrii munciţi din greu şi anume, suplimentele pentru creştere în masă musculară cu nume asemănătoare steroizilor, ce promit creşteri miraculoase atât a musculaturii cât şi a forţei făcând chiar promisiuni gen “10kg de masă musculară în doar 30 de zile.
Minciuni jenante şi firme ce ar trebui târâte pentru fals prin sălile de judecată, acele suplimente miracol care se vând pe sume exorbitante, nu au ca preţ de producţie mai mult de câţiva dolari iar efectul acestora tinde spre 0, însă promisiunea obţinerii corpului mult visat utilizând o scurtătură este deosebit de tentantă pentru marea majoritate.
La firmele extrem de mari majoritatea capitalului se duce în marketing şi promovare, în ambalaje spectaculoase şi sportivi sponsorizaţi, calitatea lăsând uneori de dorit deoarece există deja o bază mare de cumpărători.
La polul opus sunt firmele extrem de mici cu multe produse, acestea neavând un capital suficient pentru a asigura colaborarea cu fabricile ce oferă calitate înaltă, acolo veţi găsi produse la fel de proaste sau chiar mai proaste ca în cazul firmelor mari.
Transparenţa contează cel mai mult atunci când vă alegeţi un supliment, o firmă care se respectă răspunde tuturor întrebărilor de la provenienţa ingredientelor, la documente ce atestă calitatea produselor şi avize de la ministerul sănătăţii.
Suplimentarea funcţionează şi chiar oferă un avantaj considerabil cum am mai menţionat dar trebuie făcută “cu cap” printr-un vast studiu sau prin angajarea unui specialist în domeniu.
Nu faceţi compromisuri când vine vorba de sănătate, mai bine nu cumpăraţi un supliment dacă nu vă permiteţi să-l cumpăraţi constant sau nu vă permiteţi un supliment calitativ.
Ştiaţi că: Administrarea de creatină nu necesită perioadă de încărcare, folosirea constantă a 5-10g zilnic este suficientă, ducând la creşteri în forţă de până la 20%?
Aşa că data viitoare când partenerii de sală vă întreabă de ce încă vă antrenaţi picioarele cu greutatea de încălzire a fetei dinaintea voastră spuneţi-le clar:
“Eu nu iau creatină d-aia ca tine bă, dopatule!”
By Aurelian T. Coroiu