Suplimente Sau Steroizi — Idealul Sportivului Perfect

natural-or-enhancedAu trecut 6 ani de când am păşit pentru prima oară într-o sală de forţă, ani în care cunoştinţele mele în acest domeniu au crescut exponenţial.

În ciuda sutelor de cărţi şi studii citite, orelor lungi de vizionat material de profil şi miilor de ore petrecute în sala de forţă, imaginea iluzorie a sportivului perfect mi-a distorsionat puternic aşteptările primilor ani de practică şi chiar şi în ziua de astăzi atât eu cât şi mulţi cunoscuţi mie (unii dintre ei chiar sportivi de performanţă) avem percepţia puţin necalibrată datorită ipocriziei şi înşelătoriilor ce au loc constant în industria fitness-ului.
Auzim deseori “poveşti de succes”, cum printr-o dietă echilibrată, sport regulat şi suplimentaţie de calitate, toate acestea într-un context de sănătate şi longevitate, s-a ajuns la un fizic de-a dreptul sculptat, mare, definit, vascularizat.

➡️⬅️

Ni se “bagă pe gât” falsul raţionament că urmând rutina campionilor, consumând suplimentele recomandate de aceştia şi plătind bani buni pentru a le afla “secretele” în materie de antrenament şi nutriţie, vom atinge un fizic asemănător sau identic.
Realitatea din spatele cortinei este cu totul alta iar o dată dezvăluită şi acceptată de o mare majoritate încă naivă, atât numeroasele firme de suplimente ce trăiesc din marketing mincinos şi promovare de iluzii, cât şi “sportivii” lipsiţi de scrupule şi plini de ipocrizie, ce ar fi în stare să promoveze otravă pentru suma potrivită, vor ajunge să dea faliment.
Se caută constant mascarea inepţiilor prin programe „inedite” de antrenament, aparatură de top, diete revoluționare și suplimente minune, fie că este vorba de slăbit, fie că este vorba de masă musculară toate ţelurile pot fi atinse cu minim de efort…

Se romantizează viața atletului de performanță, constant arătându-l înconjurat de femei frumoase, cu opulenţă financiară și într-o condiție fizică şi de sănătate deosebită.
Puţini cunosc adevărul ce se află în spatele reflectoarelor, dar zidul de ignoranță a început treptat să se spulbere.

Oamenii pe care mulți îi vedeau ca şi modele de urmat și portretele perfecte ale unei vieți sănătoase și luxuriante, ajung din ce în ce mai des pe paturi de spital, cu diverse probleme de sănătate.
Constantul abuz de steroizi anabolizanţi specifici unui aspect dur și „uscat” al musculaturii precum Winstrol (foarte cunoscut pentru sporirea gradului de uzură al articulațiilor) îmbinat cu menținerea unui nivel redus de grăsime corporală pe tot parcursul anului, însoțit de consumul de arzătoare de grăsimi de tip „beta-2-antagonist”, au trimis un număr considerabil de „muscle models” și fenomene social media, pe paturile de spital cu diverse afecțiuni.
De la afecțiuni ale rinichilor la numeroase operații la nivelul tendoanelor şi articulațiilor, până la o serie de decese suspecte ale căror cauză principală a fost mărirea considerabilă a organelor interne, în mod special a inimii ce inevitabil a dus la un stop cardiac.
Toate aceste bombe, la adresa imaginii fitness-ului în social media, au fost muşamalizate cât mai bine de către firmele ce sponsorizează acești atleți, fiind inclusiv mituiţi medici legiști pentru a specifica cauzele deceselor ca fiind multiple și incerte.
Inclusiv atleți cu renume în acest sport au început să promoveze creme locale pentru slăbit, suplimente minune cu efecte incredibile obținute din embrioni de rață, aparate cu stimul electric pentru abdomen și multe alte aberații, pe care o mare majoritate ignorantă în domeniu le ia drept autentice și eficiente.
Cu o piață suprasaturată de minciuni, mituri și aparențe false, toate portretizând într-o realitate absolută, lucrurile tind să degenereze puternic afectând considerabil percepția majorității față de sport, față de sportivii de performanță și așteptările realiste în corelație cu un fizic posibil de atins natural, ale oamenilor ce îşi doresc să facă o schimbare în viața lor pe plan fizic.

Lumea vrea mai repede, mai mult, mai uşor, din ce în ce mai puţini au răbdarea să depună muncă necesară obţinerii unui corp estetic şi sănătos în acelaşi timp, iar sub influenţa imaginii eronate şi presiunii sociale cauzate de marketing mincinos toţi cei care lucrăm într-un mod sau altul în acest domeniu, ne-am lovit în repetate rânduri de clienţi sau potenţiali clienţi cu percepţii denaturate asupra rezultatelor ce pot fi obţinute în mod natural şi sănătos sau am pierdut clienţi în faţa altor vânzători de vise.
Dezinformarea generală face ca mulţi tineri să ajungă a folosi steroizi anabolizanţi, fără să aibă o bază solidă de cunoştinte în acest domeniu, fiind dezamăgiţi de rezultatele ce întârzie să apară subit precum sunt portretizate suplimentele miraculoase şi rutinele minune în reclamele “idolilor” acestora.
Nu vreau totuşi ca acest articol să fie un afront adus sportivilor în adevăratul sens al cuvântului ce folosesc steroizi anabolizanţi, acesta au rolul lor, făcând orice sport de-a dreptul uimitor şi ridicând ştacheta constant.
Fără prezenţa steroizilor în cazul sporturilor la cel mai înalt nivel niciodată nu s-ar putea obţine rezultatele efectiv inumane de la forţă, la anduranţă şi viteză ce au loc în momentul de faţă.
Însă orice pas de genul, trebuie făcut după o informare riguroasă, numeroase controale medicale, o cunoaştere amănunţită a potenţialelor riscuri ce pot apărea şi o fundaţie solidă de ani în cadrul antrenamentelor ca şi sportiv natural.
Toate aceste lucruri nu înseamnă că în mod natural nu poţi atinge o formă fizică spectaculoasă, din contră sunt mulţi atleţi care au reuşit să obţină un fizic incredibil fără substanţe interzise, doar că procesul este exponenţial mai lent iar punctul maxim este cu siguranţă mult mai jos.
Nu veţi arăta precum modelele de top ce apar pe coperta diverselor reviste de profil, însă puteţi dezvolta un fizic armonios şi de invidiat.
Scopul acestor informaţii este acela de a vă feri de eventualele dezamăgiri şi autoflagelări cauzate de ipocrizia oamenilor ce preferă să inducă în eroare sute, mii sau chiar milioane de oameni, subminând chiar şi colegii de breaslă autoproclamându-se net superiori deoarece ei au un condiţie fizică mai bună sau asemănătoare “fără a folosi substanţe interzise”.
Nu vă lăsaţi prinşi de presiunea socială ce are loc în această industrie, ajungând în situaţii de depresie, supraantrenament, anxietate sau folosirea steroizilor anabolizanţi ca şi scurtătură.
Toate procesele de evoluţie au rolul lor şi până şi steroizii au folosul lor bine definit, doar în sportul de performanţă.
Vreau să vă comunic atât, lupta nu se dă pe cântar sau pe centimetru, deşi în cazul în care sunt instrumente ce vă motivează, puteţi să le folosiţi în continuare.
Cu atât mai mult, SINGURUL termen de comparaţie ar trebui să fie propria evoluţie să căutaţi să fiţi cu 0,3% “mai buni” în fiecare zi, într-un an veţi ajunge la 100%.
Vă spun toate acestea din perspectiva unui bărbat ce acum 6 ani avea 48 de kilograme, calea scurtă este rareori productivă.
“Nu este o ruşine să fii prost, să fii sărac, să fii gras, să fii slab… o ruşine este să nu-ţi doreşti să-ţi schimbi condiţia”.

By Aurelian T. Coroiu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.