Terapia de Substituție Hormonală

De-a lungul timpului, nivelul de testosteron scade, aducând cu el semne ale îmbătrânirii, sau ale unui organism nesănătos. Există numeroase metode de a împiedica acest proces natural, totul începând de la o viață sănătoasă, cu o alimentație echilibrată, sport, evitarea stresului (în cazul în care nu există alte probleme de sănătate).      Însă uneori aceste metode nu sunt suficiente, iar medicina a evoluat în beneficiul pacientului, așa că există încă o alternativă pentru menținerea nivelului de testosteron.

Ce Este Testosteronul?

Nu RATA OFERTA SPECIALA cu 7 EURO PE LUNA valabila doar cateva zile.
Pentru DOAR 7 EURO BENEFICIEZI DE DIETA, ANTRENAMENT SI MONITORIZARE.

Testosteronul este un hormon care se regăsește în corpul uman. Acesta este responsabil pentru masa musculară și osoasă, producția de celule roșii și chiar starea de spirit. În timpul pubertății, nivelul crește într-un ritm alert, ajungând să scadă treptat după vârsta de 30 de ani.

Ce Este Terapia De Substituție Hormonală?

Atunci când corpul nu mai poate produce o cantitate suficientă de testosteron, este nevoie de suplimentarea acestuia pentru a evita efectele adverse ale hipogonadismului (organismul nu produce suficient testosteron), ceea ce se realizează prin terapia de substituție hormonală. Acest tip de tratament există în diferite versiuni:

 • Plasturi

Aceștia sunt plasați pe braț sau în partea superioară a corpului, și se aplică odată pe zi, iar testosteronul este absorbit prin piele. Pot provoca însă iritații, deci este posibil să trebuiască schimbate de câteva ori pe zi.

 • Geluri

Sunt foarte ușor de folosit, iar o consistență zilnică în aplicare poate avea rezultatele dorite. Sunt disponibile și în forma de geluri nazale, pentru a evita riscul de a-i expune pe cei din jur la doza de testosteron.

 • Plasturi bucali

Se aplică pe gingia superioară, la dinții din față. Trebuie schimbați de 2 ori pe zi, iar testosteronul va ajunge în sânge prin țesuturile bucale. Există și în acest caz riscul unor iritații sau probleme gingivale.

 • Injecții

Injecțiile cu testosteron sunt printre cele mai ieftine, și pot fi administrate cu o perioadă de2-10 săptămâni între acestea. Singurul dezavantaj este rezultatul de scurtă durată, deoarece nivelul de testosteron scade între perioadele de administrare.

 • Implanturi

Testosteronul poate fi introdus și prin implanturi odată la 3/6 luni, în funcție de caz. De asemenea, între aceste perioade se vor face controale constante, iar apoi, odată pe an. După un an sau doi, se va verifica densitatea oaselor în cazul în care pacientul a avut osteoporoză la începutul tratamentului. Din cauză că sunt aplicate sub piele, este nevoie de operație pentru fiecare doză.

Pacienții care au sunt sub tratament trebuie să fie foarte precauți, iar în cazul în care apar următoarele simptome : durere în piept, probleme respiratorii, corp slăbit într-o anumită regiune, sau vorbire neclară; să sune imediat la urgențe.

Când Trebuie Apelat La Substituția Hormonală?

În cazul în care nivelul de testosteron este scăzut, se poate apela pentru tratamente naturale. În cazul în care nivelul de testosteron din sânge este alarmant, este nevoie de a consulta medicul pentru a alege modalitatea cea mai bună de a aplica acest tratament. Nivelul de testosteron poate fi determinat foarte ușor printr-o simplă recoltare de sânge. Un nivel scăzut poate reprezenta probleme ale glandei pituitare (cea responsabilă cu transmiterea semnalelor în vederea producerii testosteronului).

Uneori, acest nivel scăzut este determinat de boli cronice sau stres, printre care se numără alcoolism, ciroză, afecțiuni al ficatului; SIDA.

Există însă opinii foarte diferite ale medicilor în legătură cu administrarea acestui tratament. Majoritatea consideră cercetările prea puține și fixate, fără a avea un caracter general cunoscut drept îndrumător.

Nivelul scăzut este determinat în majoritatea cazurilor de vârsta înaintată, însă există și alte simptome care influențează testosteronul, precum:

 • Libido scăzut;
 • Disfuncții erectile;
 • Oboseală constantă;
 • Scăderea masei musculare;
 • Pierderea părului;
 • Dificultăți de concentrare;
 • Iritabilitate;
 • Depresie;

Beneficiile Tratamentului Cu Testosteron

Primul avantaj al acestui tratament este că poate încetini efectele hipogonadismului, adică poate diminua simptomele datorate vârstei, sau le poate elimina, dacă sunt cauzate de alți factori externi.

Există puține cercetări asupra altor beneficii, însă unii pacienți au declarat că s-au simțit mai energici și mai viguroși.

Riscurile Tratamentului Cu Testosteron

 • Apnee în somn (iregularitatea respirației în somn);
 • Acnee sau alte probleme ale pielii;
 • Stimularea celulelor canceroase;
 • Producția prea mare de celule roșii, care pot duce la embolie pulmonară (lipsa aerului)

Pe termen lung, tratamentul provoacă un risc crescut de probleme cardiovasculare, precum atac de cord sau atac cerebral. De asemenea, există câteva probe care arată un declin în sănătatea mentală a pacientului după o perioadă de la începerea acestui tratament.

Evită Tratamentul Dacă…

Prezinți deja apnee în somn, suferi de infecții urinare, insuficiență cardiacă, sau ai o producție anormală de celule roșii. În plus, este foarte posibil să nu ai nevoie de tratament dacă ai ajuns la maturitate și se întâmplă ca nivelul să fie scăzut. De cele mai multe ori este nevoie doar de o ajustare în stilul de viață.

Metode Naturale

Înainte de a lua decizia unui tratament de substituție hormonală, poți lua în considerare câteva metode naturale de a mări nivelul de testosteron:

 • Exerciții fizice constante, HIIT;
 • O dietă pe bază de proteine, grăsimi și carbohidrați;
 • Vitamina D, suplimente minerale, cafeină, creatină;
 • Evitarea stresului;
 • O igienă sănătoasă a somnului;
 • Ashwagandha (un supliment natural provenit din planta cu același nume, poate crește nivelul de testosteron cu până la 17%);

Concluzii

Întotdeauna trebuie consultat medicul, însă în cazuri majore, terapia de substituție hormonală poate reprezenta o alternativă bună pentru o viață sănătoasă și fericită. Cel puțin până se vor face noi descoperiri în medicină și se vor găsi alte tratamente mai eficiente, care dau rezultate fără a pune în pericol viața pacientului. De asemenea, este extrem de important să ai parte de consultanță profesională. Experții de la Rainz Academy îți pot oferi toate informațiile necesare și te pot îndruma către cele mai eficiente și sigure produse.

Este important să prevenim scăderea temporară a testosteronului prin alegerea de a avea o viață sănătoasă și echilibrată. În cazul în care observi o anumită scădere în nivelul de testosteron, la sfatul medicului, poți apela mai întâi la metodele naturale de a menține un nivel echilibrat, și de a-ți rezolva micile probleme cauzate de acest dezechilibru. De multe ori, unele din toate aceste simptome nu înseamnă neapărat o problemă la nivelul testosteronului, însă orice problemă de sănătate întâmpini, este foarte probabil să influențeze într-un mod negativ producția de testosteron din corp.

Lasa un comentariu

%d blogeri au apreciat: